dimarts, 14 d’octubre del 2008

Lluís Companys: Catalunya espera una reparació

Matinada del dia 15 d'octubre de 1940, castell de Montjuïc. Barcelona.
Lluís Companys és afusellat pel règim de Franco després d'una farsa de judici. Lluís Companys i Jové era culpable de ser el President de la Generalitat. És per això que els feixistes alemanys, amb l'ajut dels col.laboracionistes francesos, el van detenir i deportar a finals d'agost del 1940 i el van lliurar al feixisme espanyol. És per això que se'l va condemnar i se'l va afusellar.

Més enllà de les reparacions de l'honor de caràcter familiar i privat que mereixen totes les persones que van ser víctimes de la violència feixista, que no nego, hi ha una reparació col.lectiva que se'ns deu: l'assassinat d'un President elegit democràticament pel poble no pot passar com un afer particular, ni tan sols seguir els passos d'un procediment jurídic qualsevol.

Cap altre país democràtic d'Europa no suporta una ignomínia semblant, després de tants anys, sense una reparació institucional.

Per molt que el seu bust estigui situat en un lloc distingit del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, al càrrec de President de la Generalitat, assassinat pel franquisme en la persona de Lluís Companys, encara no li ha arribat la democràcia. Tots sentim una mica a la pell aquesta ignomínia col.lectiva.

Ja en fa 68 anys. La seva veu, el seu testimoni encara són vius entre nosaltres.