dijous, 9 d’octubre del 2008

El Llibre dels feits

Un dels bons esdeveniments editorials d'aquesta commemoració dels 800 anys de la naixença del rei Jaume I és l'edició del Llibre dels Feits, la crònica que, diuen, va dictar el mateix rei, en què s'expliquen les gestes del seu regnat, des del seu naixement "miraculós" (o com a mínim, singular) fins a les seves conquestes (Mallorca i València), que van eixamplar els territoris de la corona quasi fins a la màxima amplitud territorial que abasta encara avui la llengua catalana, amb la qual es crea una comunitat de cultura amb un passat compartit i, si es vol, amb projectes en comú.

L'edició, a càrrec de l'editorial Moll, ha nascut a l'empara de l'exposició conjunta que han organitzat el Consell Insular de Mallorca i la Generalitat de Catalunya. I parteix de dues molt bones aportacions anteriors:  la que ja havien preparat Agnès i Robert Vinas (pronunciat Vinyes), amb notes al marge, contextualització i una gran riquesa d'il.lustracions per a l'edició del Llibre dels feits en francès. I de la versió en català actual de la crònica, la millor edició que se n'ha fet, que correspon al company i amic, professor de la URV, Josep Maria Pujol.

Agnès i Robert Vinas ja havien preparat l'edició de la Conquesta de Mallorca, en francès i en català (interessats pel Regne de Mallorca, al qual va pertànyer el Rosselló, i, doncs, Perpinyà).

En dates properes se n'aniran fent les presentacions, i el llibre (que substitueix els catàlegs convencionals) acompanyarà les exposicions de Palma i de Santes Creus respectivament. De moment, ens felicitem per l'oportunitat que ens dóna l'anniversari de veure en edició il.lustrada un text clàssic en una excel.lent versió contemporània. Un llibre per als qui agraden els llibres. I un llibre per regalar, a causa del seu format i la seva bellesa.