dimarts, 7 d’octubre del 2008

Jaume I, exposició conjunta Mallorca-Catalunya


Avui assistia a la inauguració de l'exposició sobre Jaume I, amb motiu dels 800 anys del seu naixement, que han preparat a mitges el Consell insular de Mallorca i la Generalitat de Catalunya. Estarà oberta fins al desembre al Centre Cultural de Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12, Ciutat de Mallorca) i després viatjarà a Catalunya, on estarà oberta fins a setmana santa, al monestir de Santes Creus.

Dues coses curioses d'aquesta exposició que inaugurava la presidenta del Consell Insular, l'Honorable Francina Armengol: segons paraules del productor de l'exposició, es la primera vegada que es materialitza un acord entre la institució mallorquina i la catalana, per la qual es fa i es paga un projecte a mitges. Abans hi havia hagut col.laboracions que s'acabaven amb aportacions unilaterals, però mai amb projectes compartits. I segona, i més grossa: aquesta exposició s'ha inaugurat a Mallorca i després vindrà a Catalunya. És a dir, ells són els primers a veure-la...

El conjunt és interessant. Així ho reconeixia l'Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya, que serà l'encarregat de dur-la a Santes Creus. I, a part de les peces originals i de diversos materials interactius molt didàctics i agradables, d'un audiovisual amb molta informació i uns ambients amb tendes de guerra suggeridors, el que m'ha agradat més perquè desborda totes les fronteres de les exposicions, és la presentació del WEB amb informació i recursos didàctics sobre Jaume I, perquè és d'utilitat immediata fins i tot al Principat i no cal esperar que hi arribi l'exposició.

Continuaré parlant de Jaume I, perquè amb el curs escolar comencen diverses activitats, i la commemoració no s'acabarà fins a la tardor del 2009, quan la gran exposició sobre Catalunya-Hongria (amb el record de la reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I), es traslladarà a la capital hongaresa després de passar la primavera a Barcelona.