dimecres, 8 de juliol de 2009

Va de trilogies, Jean-Claude Izzo


Després de Larsson i passant pel darrer Camillieri (que un dia comentaré), he anat a parar a Jean-Claude Izzo. M'he llegit Keops total, mig Xurmo i mig Soleà (perquè em vaig adonar a la pàgina 100 que era el tercer de la sèrie i no el segon), amb traducció del francès de Lluís Maria Todó. Però hi ha qui m'ha passat al davant, hi ha blocs que en parlen.
La primera impressió va ser que no me'l creia: d'una banda, un poli marsellès de barris baixos (tant pels orígens com perquè viu en una mena de barraca a ran de mar), addicte a l'alcohol (una mena de Crumley , i passeu-me la comparació, però me l'ha recordat a estones), i de l'altra banda un refinat lector de poetes, un personatge llegit i sensible a l'alta cultura... a la música popular contemporània, a la bona taula i als bons vins (fins i tot hi trobareu receptes). Riu-te'n del Montalbano!
Després vaig dir, mira, creu-te'l, al capdavall tu mateixa ets professora de teoria de la literatura i entre el teu bagatge lector tens una bona quantitat de versos (encara que en faci servir pocs a les meves novel.les negres). I sí. Funciona. Estic desitjant acabar el segon per reprendre el tercer. Quan els acabi, els comento de tirada, globalment, perquè és així com els hauré llegit, aprofitant llargues tirades de viatges i esperes, en aquest juliol de boires i núvols, de calor intensa a ran de mar, com a la Marsella de Soleà...
Ah, les novel.les són en una editorial d'Andorra, "Límits". Primera vegada que els veig.

3 comentaris:

Sònia FR ha dit...

Bon dia! És la primera vegada que escric un comentari al teu blog i la veritat és que d'aquest llibre d'avui no n'havia sentit a parlar mai.
He entrat al blog pel teu nom: si ets la Margarita Aritzeta que penso, a l'ESO ens van fer llegir un llibre teu, El castell del cor menjat. Recordo poques coses del llibre (ja fa uns quants anys!), però el que sé és que a la majoria ens va agradar, sobretot perquè hi havia un o dos companys castellers i el teu llibre els va agradar molt.

Aniré fent un cop d'ull al teu blog, que pel que veig proposes lectures interessants. Fins un altre!

Margarida Aritzeta ha dit...

Benvinguda, Sònia, gràcies pels comentaris. Fins aviat

Tià ha dit...

Estimaea Margarida, l'Izzo és, senzillament impressionant (els dos primers sobretot). És un autor fonamental, un altre que ha mort massa jove, malauradament. Jo ara estic fent els 3 Larsson seguits i el primer no em va agradar gaire, el segon el trobo molt bo i vaig pel tercer, ja et diré..., però Izzo és, per al meu gust, infinitament millor. Una aferrada forta, Tià.